Dinsdag, 21 November 2017
roofvogels
Overzicht van roofvogels als sperwers, uilen en valken welke je in Nederland kan tegenkomen. Op deze pagina een beschrijving van de ruigpootbuizerd.
Roofvogels in Nederlandoverzicht_roofvogels


Ruigpootbuizerd

(Buteo lagopus)
De vogel kan sterk lijken op de (gewone) buizerd omdat deze een erg variabel verenkleed heeft. Onervaren vogelaars determineren vaak gewone buizerds als ruigpootbuizerd. Ruigpootbuizerds verschillen van de buizerd door hun iets forsere postuur, langere vleugels en een witte bovenstaart die aan het uiteinde door een duidelijke donkere band wordt afgegrensd. Ook van onder is de staart licht gekleurd. Lichte buizerds kunnen ook wit op de staart hebben, maar missen (meestal) die duidelijke donkere band. (bron: wikipedia)vindikhier.nl

foto: sdakotabirds.com
De ruigpootbuizerd heeft Noord-Europa als leefgebied. Daardoor zie je hem hier eigenlijk alleen maar als het daar erg koud is en daar weinig voedsel te vinden is. Je komt ze in ons land eigenlijk alleen maar in de winter tegen.

Ruigpootbuizerds eten vooral woelmuizen en konijnen.

In de zomer broeden deze vogels in de Noorse berggebieden (fjell) in moerassig terrein, afgewisseld met heide, berkenbos, wilgenstruweel en rotsen (bron: wikipedia)
Ze bouwen hun nest in een boom, waarin ze 2-4 eieren leggen (maart-juni)

ruigpootbuizerd
foto: Sam Barone

ruigpootbuizerd
foto: Mike Ross

De ruigpootbuizerd herken je aan zijn brede vogels, bevederde poten en zijn witte staart met donkere rand.
© foto's sdakotabirds.com | Mike Ross | Sam Barone | Wikipedia en