Dinsdag, 21 November 2017
roofvogels
Overzicht van roofvogels als sperwers, uilen en valken welke je in Nederland kan tegenkomen. Op deze pagina een beschrijving van de buizerd.
Roofvogels in Nederlandoverzicht_roofvogels


Buizerd

(Buteo buteo)
De buizerd is een middelgrote tot grote en is het hele jaar in ons land te zien. De vogel jaagt gebruikelijk in open land, maar nestelt in bosranden. Normaal gesproken bestaat de prooi van een buizerd voornamelijk uit kleine zoogdieren, reptielen en vogels, maar hij doet ook dienst als aaseter. De roep van de buizerd klinkt als een gerekt klagend gemiauw. Wanneer men een nest nadert, beginnen de buizerds opgewonden en miauwend boven de kruinen te vliegen. Dit gedrag heet in vogelaarstaal 'alarmeren' (bron: wikipedia)vindikhier.nl
Een buizerd in glijvlucht. foto: © A.Grosset


Zijn kleur loopt van lichtbruin tot donkerbruin met een roomkleurige onderkant waarop verschillende dwarsbanden getekend zijn.
Hij heeft een lengte van ongeveer 55 cm bij een spanwijdte van ongeveer 120 cm.
Een buizerd kan wel 28 jaar oud worden.

De buizerd zie je vaak rondcirkelen op zoek naar iets eetbaars. Behalve levende have ruimt hij ook doodgereden dieren op.

Buizerds bouwen hun nest in bomen en gebruiken hiervoor oude takken die ze bij elkaar scharrelen. Ze leggen hierin 2-4 eieren (maart - juni)

vindikhier.nl
Manci Cosmin-Ovidiu


vindikhier.nl
globaltwitcher.com

vindikhier.nl
English Country GardenBuizerds overwinteren in Nederland. Je kunt ze dus het hele jaar tegenkomen.
© foto's A.Grosset | Manci Cosmin-Ovidiu | globaltwitcher.com | English Country Garden