roofvogels


tyto alba
© Peter Vercruijsse op hbw.com

Buizerd

(Buteo buteo)

algemeen
De buizerd is een middelgrote tot grote en is het hele jaar in ons land te zien. De vogel jaagt gebruikelijk in open land, maar nestelt in bosranden. Normaal gesproken bestaat de prooi van een buizerd voornamelijk uit kleine zoogdieren, reptielen en vogels, maar hij doet ook dienst als aaseter.

De roep van de buizerd klinkt als een gerekt klagend gemiauw. Wanneer men een nest nadert, beginnen de buizerds opgewonden en miauwend boven de kruinen te vliegen. Dit gedrag heet in vogelaarstaal 'alarmeren' (bron: wikipedia)Zijn kleur loopt van lichtbruin tot donkerbruin met een roomkleurige onderkant waarop verschillende dwarsbanden getekend zijn. Hij heeft een lengte van ongeveer 55 cm bij een spanwijdte van ongeveer 120 cm. Een buizerd kan wel 28 jaar oud worden.

voedsel
De buizerd zie je vaak rondcirkelen op zoek naar iets eetbaars. Behalve levende have ruimt hij ook doodgereden dieren op.

nesten en legsel
Buizerds bouwen hun nest in bomen en gebruiken hiervoor oude takken die ze bij elkaar scharrelen. Ze leggen hierin 2-4 eieren (maart - juni)


.

overzicht


blauwe kiekendief

bruine kiekendief

buizerd

grauwe-kiekendief

havik max-width: 96%; height: auto;

rode wouw

ruigpootbuizerd

sperwer

visarend

wespendief

zeearend

zwarte-wouw

boomvalk

slechtvalk

valk

torenvalk

bosuil

kerkuil

ransuil

steenuil

velduilarendsnest

uilennest

arendsnest

uilennest

uilennest